PANDUAN MEMPROSES TELUR MASIN

Pendahuluan
Telur masin adalah telur yang diawet yang disediakan dari telur itik. Telur masin merupakan makanan yang berkhasiat. Proses pengawetan telur masin adalah satu proses yang mudah, ringkas dan menguntungkan. Proses yang dilakukan tidak melibatkan peralatan yang mahal. Memandangkan kandungan zat pemakanannya yang tinggi, telur masin amatlah sesuai dijadikan sumber makanan protin.
Bahan Mentah
Bahan yang diperlukan untuk mengeluarkan 2500, 500 atau 100 biji telur masin:-
BAHAN | 2500 biji | 500 biji | 100 biji |
Telur Itik (biji) | 2500 | 500 | 100 |
Garam Halus (kg) | 18.0 | 3.6 | 0.72 |
Tanah Liat kering (tanah warna kuning) (kg) | 22.5 | 4.5 | 0.70 |
Air (liter) | 15 | 5.0 | 0.60 |
Sekam Padi yang dibakar hitam (kg) | 6.25 | 1.25 | 0.25 |
No comments:
Post a Comment